Groep 1/2B Juf Caroline

Nieuws uit de kleutergroepen

Het is nog steeds mooi weer, maar het regent eikels en kastanjes. Het is  “herfst”.
Om helemaal in de sfeer te komen gaan wij dinsdag 23 september met de bus naar Meijendel om een herfstwandeling door het bos te maken.

De komende week mogen de kinderen iets van thuis meenemen wat bij het thema past. bijv. knuffels(bosdieren), foto’s, plaatjes en prentenboeken over de herfst. Als ieder kind één ding meeneemt wordt het vast heel gezellig. De voorwerpen en afbeeldingen kunnen we bespreken tijdens een kringgesprek.

Op school zullen we veel praten, bekijken, luisteren, zingen, knutselen, schilderen en spelen over de herfst.

Maar natuurlijk kunt u thuis ook veel doen met uw kind. Door herhaling en beleving zal uw kind steeds meer gaan begrijpen van de wereld omzich heen. Met nadruk op beleving.

Over enkele weken is het herfstvakantie, zodat u samen met uw kind fijn kunt wandelen door bossen en over de hei. In het bos kan het kind de herfst ervaren met al zijn zintuigen. Hoe ruikt het? Wat hoor ik? Wat zie ik? Wat voel ik? Wat verandert er?

Kinderen gaan graag op onderzoek uit. Stimuleer ze door vragen te stellen, door even bij iets stil te staan of iets te bekijken door een vergrootglas.

Hieronder vindt u enkele suggesties.

U kunt samen met uw kind:

•          kijken naar en praten over het weer

•          de regen en wind voelen tijdens een wandeling

•          kijken naar vallende en verkleurende bladeren

•          naar het weerbericht kijken van het Jeugdjournaal

•          bespreken of de weersvoorspelling is uitgekomen

•          samen op de computer naar buienradar kijken

•          ’s morgens naar buiten kijken en de kleding opzoeken die bij het weer past

•          knutselen met kastanjes, bladeren, takjes etc.

•          een regenmeter in de tuin zetten en dagelijks de stand noteren.

Enkele geschikte prentenboeken zijn:

“Noten”                                Paula Gerritsen                     wintervoorraad/het weer

“Wat nu, Olivier”                   Phyllis Root                          herfstblaadjes

Herfst in het donkere bos       Kazuo Iwamura                    verandering van seizoen

Eendje in de regen                Amy Hest                             het weer

De beer en het varkentje       Max Velthuys                        wintervoorraad

Herfst                                  Serie Kijkdoos                       info herfst

Paddestoelen                        Serie Kijkdoos                       info paddestoelen

De spin die het te druk had    Eric Carle                             hoe maakt een spin een web

Met vriendelijke groet,
De leerkrachten van groep 1/2