Groep 1/2B Juf Caroline

Nieuws uit de kleutergroepen

De struiken lopen uit, de vogels zingen en als we naar school lopen zien we onderweg misschien wel narcissen of krokussen in het gras.
Je ruikt het, je voelt het. Het is “lente”. Bij het thema lente staat de oriëntatie op de tijd centraal. We zien bij het wisselen van de seizoenen veel veranderen in de natuur. We proberen de aandacht van de kinderen te richten op deze veranderingen door de seizoenen te vergelijken.
We halen de lente in de klas met voorjaarstakken en bollen, waarvan we de groei volgen. Buiten kijken we goed om ons heen. Ook kunnen er al jonge eendjes in de sloot zwemmen. Dieren hebben altijd de aandacht van kleuters, we leren de namen, hoe ze bewegen, wat voor geluid ze maken en hoe ze zich ontwikkelen. Veel prentenboeken zullen er in de klas zijn om te lezen en we zingen volop lenteliedjes.

Suggesties

• Kijk onderweg naar school samen naar uitlopende takken of lentebloemen.
  • Haal bloembollen in huis, laat uw kind ervoor zorgen en volg samen de groei.
  • Kijk of er jonge eendjes in de sloot zijn en geef ze wat oud brood.
  • Zaai sterrekers en volg de groei, dit kan op een schoteltje op een pluk watten.
  • Bezoek eens de kinderboerderij en kijk of er jonge dieren geboren zijn.
  • Lees een prentenboek voor over dieren die in de lente geboren worden.
  • Praat vooral veel met uw kind tijdens deze activiteiten, hierdoor leren ze heel veel nieuwe woorden en begrijpen ze de wereld om zich heen steeds beter.

Lentekriebels                         Jung-Hee Spetter

Dottie’s eieren                       Julie Sykes

Dottie’s kleintjes                    Julie Sykes

Het vogeltje dat te ver vloog   Henri Drent

Alle maanden van het jaar      Nannie Kuijper

Tot slot
Wij stellen het erg op prijs als de kinderen iets mee naar school mogen nemen wat past bij het thema. We hebben de afgelopen tijd gemerkt dat de kinderen er enthousiast van worden, het stimuleert  het nadenken en ze vertellen graag over wat ze meegebracht hebben.
Ook bij het thema lente kunnen we veel gebruiken.
Bijv. bloembollen, kunstbloemen (tulp, hyacint, narcis,blauwe druifjes), foto’s van bloesem, bolgewassen, foto’s van dieren die in de lente geboren worden, echt lijkende speelgoed dieren die bij de lente passen, zoals boerderijdieren, prentenboeken etc.

Met vriendelijke groet van de leerkrachten van groep 1 en 2